Derfor bør du kverne bønnene selv

 i Bryggemetoder

I utgangspunktet har all kaffe vært ett bær på en busk. Det er under brenningen av kaffebønnen man får frem sødmen og de forskjellige aromastoffene som venter på å bli frigjort i møte med varmt vann. Om du ønsker mest mulig smak i kaffen, bør du velge hele kaffebønner. Hele kaffebønner holder lenger på aromastoffene. Likevel, om du ønsker å få best mulig smaksopplevelse av kaffen, er det viktig å kverne bønnene rett før brygging.

Når du kverner kaffebønnene dine selv, er du med på å sikre holdbarheten og du vil få en mye bedre smaksopplevelse.  Mer enn tusen smaks og aromastoffer blir avgitt når du kverner kaffebønnene, som er med på å forsterke gleden, opplevelsen og forventningene. Det er akkurat av den grunnen nykvernet kaffe får en mye større overflate siden den eksponeres for oksygen. En viktig huskeregel er at så fort kaffebønnene blir utsatt for  oksygen, begynner smaken på kaffebønnene å harske. Det er derfor det er så viktig at du kverner kaffen rett før den kommer i kontakt med det varme vannet. Da for du utnyttet kaffebønnenes aroma til sitt fulle.

Hvilken kaffekvern skal jeg velge?

Når du skal velge kaffekvern, må du huske på at en kaffekvern er ikke det samme som en krydderkvern. For god, nykvernet kaffe er en av de viktigste faktorene at kaffebønnene er jevnt kvernet. Det er kun da kaffen vil bli ferdig trukket samtidig. Om bønnene derimot blir ujevnt kvernet, vil resultatet bli at noen av kaffebønene blir trukket for lite, og noen for mye. Da vil kaffen bli bitter og ikke spesielt god.

Det finnes et bredt utvalg av forskjellige kaffekverner på markedet i dag. Likevel, det som kjennetegner en god kaffekvern er at den er bygget med et malverk bestående av roterende slipeflater som maler kaffebønnene stabilt og jevnt. Du må selvfølgelig også se på ditt behov og dine ønsker om du skal velge en manuell eller elektrisk kaffekvern. En elektrisk kaffekvern vil spare deg for tid og krefter. Her er Baratza Encore og Wilfa WSCG-2 et godt alternativ.  Er du derimot vant til at kaffebryggingen er et ritual, hvor du er vant til å forberede drikken langsomt, for å så nyte den, vil en manuell kaffekvern passe for deg. Om du ønsker å kverne kaffebønnene dine manuelt, er Hario Håndkvern og Hario Skerton to gode alternativer.

Kaffemesteren.no fører et stort utvalg av kaffekverner. Ønsker du å utforske nykvernet kaffe?

 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search

Behersk kunsten bak CappuccinoKaffekos til påsken