Kusmi Te – 150 år med historie

 i Nyheter

1867 Pavel i St. Petersburg

Pavel Michailovitch Kousmichoff var den eldste sønnen i en bondefamilie og forlot hjemmet da han var 14 år gammel for å lete etter arbeid i St. Petersburg. Der fant han jobb som bud for en kjøpmann som solgte te. Kjøpmannen innså raskt at gutten hadde et enormt potensiale og bestemte seg for å lære han kunsten av å blande te. 

Pavel fortsatte å jobbe for kjøpmannen frem til han møtte og giftet seg med Alexandra, datteren til en vellykket papir kjøpmann. Arbeidsgiveren hans var så glad for at Pavel giftet seg inn i en så bra familie at han ga han sitt eget lille tehus på hjørnet av gaten Sadovaya. Slik ble P. M. Kousmichoff tehuset startet i 1867. Alexandra fødte seks barn, blant annet sønnen Viatcheslav (1878) og datteren Elisabeth (1880). For dem lagde han spesialblandingen som etter kort tid ble kjent som teen til tsaren, Bouquet de Fleurs. 

Innen 1901 eide Pavel 11 tehus i tillegg til et hus som var mer enn stort nok for hele familien og firmaet hans var regnet som et av de tre største innen te virksomheten i Russland. 

1907 Viatcheslav i London

I 1907 sendte Pavel sin eldste sønn til London for å lære mer om te. Viatcheslav startet med å åpne firmaet britiske datterselskap, P.M. Kousmichoff & Sønner på gaten Queen Victoria Street. På dette tidspunktet var London verdenshovedstad innen te-handel, mye takket være stor import og innflytelse fra India, hvilket bidro til at Vatcheslav ble en mester innen te-blanding. 

Etter farens død i 1908 reiste han hjem til Russland for å ta over familievirksomheten og var med på å utvide virksomheten til totalt 51 tehus i Russland.

1917 En ny start i Paris

I 1916 ante Viatcheslav at fare lå i luften og overførte deler av formuen til firmaets kontorer i London, samtidig som han i 1917 åpnet en ny virksomhet i Paris med navnet The Maison Kusmi-Thé. Mens han tilbrakte store deler av tiden i Paris, ble familien værende i St. Petersburg. Kvelden før revolusjonen bestemte Viatcheslav seg for å stole på instinktene sine og valgte å sende familien på ferie til Caucasus, dagen etter brøt revolusjonen ut for fullt. Mens den røde hæren forflyttet seg sørover, arrangerte Viatcheslav familiens flukt, først til Konstantinopel og deretter til Paris i 1920.

I Paris levde han og konen et liv i velstand sammen med sine tre barn, Constantin, Nadia og Vera. Barna hadde privatlærere og var svært interessert i sport og musikk. Constantin og Nadia spilte violin med stor dyktighet mens Vera spilte piano. Vera kom inn på den prestisjefylte franske skolen Conservatoire de Paris og ble etterhvert en svært berømt operasanger.  

1927 mellomkrigstiden i Berlin

I mellomkrigstiden blomstret virksomheten og åpnet kontorer i New York, Hamburg og Konstantinopel. Viatcheslav bestemte seg likevel for å lokalisere hovedkontoret i Berlin hvor det eksisterte et stort russisk samfunn. Til tross for flere gode år innen te-handelen ble virksomheten på lik linje som de fleste andre rammet svært kraftig av de grusomme konsekvensene krigen brakte med seg. 

Viatcheslav Kousmichoff døde i 1946 rett etter andre verdenskrig og etterlot jobben med å redde det synkende skipet til Constantin. Men ikke alt går i arv og Constantin hadde ikke samme forretningssans som faren eller bestefaren. Han var en mann som elsket livet, en kunster og te-elsker som rett og slett ikke forstod tall og økonomi. På randen av konkurs så han seg i 1972 nødt til å selge virksomheten for en beskjeden sum. 

I årene som fulgte fortsatte Kousmichoff selskapet å selge te med moderat suksess. Til felles med Constantin så hadde menneskene som tok over virksomheten en kunstnerisk sans og en viss forståelse for ulike smaker, men et svakt hode for ledelse og økonomi. 

I 2003 ble Kousmichoff kjøpt opp av Orebi brødrene som kom fra en familie med lang tradisjon av handelsvare kjøpmenn. På 1800-tallet drev de med handel av bomull med stor suksess, etterfulgt av ikke-jernholdige metaller på starten av 1900-tallet. I 1962 bestemte Orebi familien seg for å fokusere på kaffe og kakao, hvilket naturlig førte dem til te. 

De tok på seg utfordringen med å videreføre tradisjonen og historien til Pavel, Viatcheslav og Constantin Kousmichoff. I dag er Kusmi et av verdens hurtigst voksende brands innen premium te og kan friste med over 70 ulike varianter av høy kvalitet og mye historie.

Nylige innlegg

Legg inn kommentar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search