Slik brygger du den perfekte koppen med te

 i Nyheter

Den perfekte koppen med te handler i hovedsak om å ha øye for detaljer. Det er jo selvsagt mulig å bare koke opp litt vann og finne fram en tepose, men dersom du er ute etter å heve opplevelsen så finnes det noen ekstra steg du burde ta. For mange så er det nettopp disse stegene som utgjør ritualet for å brygge te på den rette måten, og jo flere ganger man utfører det jo gøyere blir det!

Vannkvaliteten

Mange steder i verden er de nødt til å kjøpe vann på butikken ettersom springvannet ikke er drikkbart, og dersom det skal brukes til å brygge te burde det være et alternativ med lavt innhold av mineraler. I Norge er vi så heldige at vi har fantastisk godt vann av høy kvalitet som vi får direkte fra springen og er ypperlig til bruk i te. Bare unngå å koke opp vannet i en kjele da dette kan føre til at smak fra mat som tidligere har blitt tilberedt  i kjelen smitter over på det varme te-vannet. 

TEMPERATUREN PÅ VANNET

Den gylne regelen når det gjelder temperaturen på vannet er at man aldri skal bruke kokende vann, uavhengig av hvilken type te du skal brygge. Grønn te krever en temperatur på 70°C mens for sort te burde det ligge på rundt 85-90°C.

TEKANNEN

Hvis du skal tilberede teen din i en tekanne så anbefaler vi å skålde den først, det vil si å fylle den med kokende vann, rense og helle ut. Det finnes to typer tekanner som er populære på markedet. 

Vi har terracotta tekanner som vi liker å si at har en «minne» funksjon siden den beholder smaken av teen som har blitt brygget i den. Etter bruk skal tekannen bare skyldes lett uten å skrubbe eller bruke noen som helst form for oppvaskmiddel og til slutt bare la den lufttørke med lokket av. Terracotta tekannen egner seg svært godt til sorte og oolong teer. 

Dersom du liker å variere litt med te-typene du drikker kan det være bedre med en kanne i keramikk, metall eller porselen. Disse er mer fleksible ettersom smaken ikke setter seg. Et annet pluss er at de ulike materialene gjør at det finnes svært mange forskjellige design der ute for enhver smak og stil.

Mengde te per kopp
Tradisjon tro så skal det være 3 gram te per kopp. Samtidig så skal det sies at mengden også fint kan justeres basert på dine egne preferanser i forhold til smaken. Assam te for eksempel er naturlig svært robust i smaken og mange foretrekker å redusere styrken på denne ved å brygge med 2 gram i stedet for 3. Til syvende og sist så er smaken som baken så selv om en viss russisk tsar på 1800-tallet foretrakk sin karavan te med 6 gram per kopp er vi ikke pliktet til å følge dette.
Bryggetid

Dette er et svært viktig steg innenfor te-brygging, kanskje også det viktigste. Selve bryggetiden varier avhengig av hvilken type te det er snakk om. En sort te som har brygget for lenge vil utvikle en svært bitter smak mens en hvit te som har brygget for kort vil være smakløs og smake flatt.

Sort te brygger man som regel i 2-3 minutter mens grønn te bruker rundt 3-4 minutter. Det er uansett alltid lurt å sjekke sjekke bryggetiden på emballasjen til produktet ettersom noen te-sorter krever svært spesifikk infusjonstid: for eksempel Jade som må stå i alt fra 7-20 minutter, mens Oolong te trenger mellom 5-7 minutter for at buketten skal få utviklet seg. 

Brygging skjer normalt med lokket på slik at teen beholder mest mulig av aromaen. 

 

Nylige innlegg

Legg inn kommentar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search