Chemex bryggeguide

 i Bryggemetoder

En stor trend i kaffebransjen i dag er kaffe brygget for hånd. Håndbrygget kaffe har i dag fått en sentral plass på menyen til alle spesialkaffebarer i Norge. En av grunnene til at håndbrygging har blitt så populær, er at det gir rikere mulighet til å manipulere variablene temperatur og tid opp mot den individuelle kaffen som skal tilberedes. En av de mest ultimate metodene å håndbrygge kaffe på er med en Chemex.

Chemex skiller seg ut andre håndbryggemetoder med at mens andre håndbryggemetoder baserer seg på å brygge i en liten kanne eller separat kopp, består en Chemex både av filterholder og en kanne i en vel designet timeglassformet enhet. Etter all sannsynlighet er Chemex kaffebrygger en av de få som både har vunnet designerpriser og er utstilt på museer verden over. Chemex kommer i ulike størrelser og glassversjoner med sin ikoniske stoppfestet trekrage rundt midten.

Filtrer-papirene som benyttes får også i flere versjoner. Chemex filtrene er i motsetning til andre kaffe filtre veldig tykt. Dette gir et renere brygg da det filtrer vekk veldig mye av sedimentene og oljene som er i kaffeblandingen. Resultatet av dette er at du får en kopp kaffe hvor syrligheten og friskheten fremheves.

Å håndbrygge kaffe med Chemex er like visuelt som sensuelt. Ettersom denne metoden er litt mer tidskrevende er det en fin mulighet å gjøre det med bordet med gjestene. Da kan du bruke den tiden til en samtale om kaffen og kunsten å brygge med Chemex. Her er vårt tips til hvordan du kan håndbrygge kaffe med Chemex.

Du trenger:
* 40 gram nymalt kaffe
* 5 dl/ 500 gram vann
* Chemex® Classic
* Filter
* Stoppeklokke
* Vekt

Slik gjør du det:

1. Plasserer filteret i Chemexen med den tykke siden mot helle tuten.

2. Forvarm Chemexen med å helle varmt vann gjennom filteret. Hell så ut. I tillegg til å varme Chemexen, vil du også skylle filteret som bidrar til bedre smak.

3. Fordel kaffen jevnt i filteret og press det forsiktig sammen med en skje.

4. Sett Chemexen på vekten og nullstill. «Fukt» kaffen med å helle 50 gram av det nykokte vannet over.
Når vannet har sunket gjennom kaffen, forsetter du med hellingen i neste steg. Avhengig av hvor mye kaffe du lager skal bryggingen ta 4-6 minutter.

5. Tilsett resten av vannet med å helle i små sirkler. Begynn i midten av filteret og jobb deg utover. Hold vannstanden så jevn som mulig gjennom hele prosessen.

6. Når kaffen har dryppet ferdig, tar du bort filteret. Da er kaffen klar for servering.

Ønsker du å utforske håndbrygging?

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search

Hvordan brygge med espressokanneAeroPress bryggeguide