Kaldbrygget kaffe
Når det er varmt i luften er det ikke alltid det frister like mye med en varm kaffe, så hvorfor ikke prøve en kaldbrygget kaffe?
Den heteste kaffetrenden
Kaldbrygget eller «Cold Brew» kaffe tok USA med storm i fjor og ble på kort tid en av de mest populære drikkene. «Cold Brew» er en relativ ny brygge metode, og som navnet tilsier innebærer det å brygge kaffen med kaldt vann. Denne brygge metoden gjør at kaffen blir både rundere og søtere. I følge mange er «Cold Brew» metoden den beste måten å bringe fram kaffens friske smaks egenskaper. Denne brygge metoden krever i motsetning til iskaffe lengre brygge tid, gjerne opp mot ett døgn, og med større kaffemengde. Iskaffe er mer eller mindre nedkjølt kaffe med isbiter. Med kaldbrygget kaffe får du en mindre bitter og rundere smak uten å vanne ut kaffen.
Lag kaldbrygget kaffe på ditt egent kjøkken
Det er veldig enkelt å lage kaldbrygget kaffe hjemme på ditt egent kjøkken. Med bare litt tålmodighet, kan du nyte en deilig kopp med kaldbrygget kaffe hjemme, og den holder seg fin i kjøleskapet i opptil en uke!
Her er hvordan du gjør det:
Du trenger:
* 1 liter kald vann
* 2,5 dl grovmalt kaffe (Bruk gjerne en PALS Etiopia for en rundere smak)
* Stort glass eller glassbeholder med lokk
* Tynt klede til filtrering
Sik gjør du det:
1) Start med å helle vannet over den grovmalte kaffen i et stort glass eller glassbeholder, og rør om.
2) Vent 10 minutter og rør om en gang til. Sett deretter på lokket og la kaffen stå i kjøleskapet
i 12-18 timer. Jo lengre du lar kaffen stå i kjøleskapet, desto sterkere blir den. Da et papirfilter
vil tette seg raskt er det viktig å bruke et klede som filter.
3) Når kaffen er ferdig brygget, heller du kaffen gjennom kledet to ganger for å få
vekk alle kaffepartiklene. Nå kan du oppbevare den ferdige kaffen i kjøleskapet i opp til en uke.
4) Før servering kan du gjerne blande inn litt iskald vann, så får du den akkurat så sterk som du vil.
Vær også obs på at kaldbrygget kaffe inneholder mer koffein enn vanlig kaffe.
God kaffe!
Har du en annen favoritt kaffeblanding du bruker?