Nå blir det litt nerdete for oss spesielt interesserte, men heng med så holder vi det så enkelt som mulig. Når du kverner kaffebønner vil du i utgangspunktet få tre forskjellige størrelser; fine (=virkelig små partikler), blokker (=veldig store partikler) og partikler med optimal størrelse. I prinsippet er det slik at jo bedre kvern du har, jo mindre fine og blokker får du, og disse to er nesten alltid dårlige når du skal brygge kaffe. Fine vil over-ekstrahere veldig lett, og på den andre siden vil blokker under-ekstrahere.
Fryser du bønnene og deretter kverner dem mens de er frosne vil det gi jevnere kvernstørrelses partikkelfordelinger (= du får mindre fine og blokker) og det vil også kverne bønnene jevnere. Begge disse faktorene vil forbedre ekstraksjonen, og du vil kunne trekke ut mer smak fra kaffen din. Det vil få kaffen til å smake mye søtere, og mindre bittert eller surt.
Enkelt forklart; å kverne frosne bønner gjør at kaffen din smaker enda bedre!