Fryse kaffebønnene – hvorfor og hvordan bør du gjøre det?

 i Nyheter

Å fryse kaffebønnene for oppbevaring har vært et kontroversielt tema i kaffeverden tidligere, men i det siste har fryste bønner blitt sett på som en god idé. Hvorfor er det en god idé å fryse kaffebønner, og hvordan bør du fryse de ned? Stemmer det faktisk at kaffen din smaker enda bedre ved å kverne fryste bønner?

Hvorfor burde du fryse kaffebønnene?

«Kan jeg fryse kaffebønnene?» er et spørsmål vi har fått flere ganger opp gjennom årene. Det er to hovedgrunner til at du kanskje vil ønske å fryse kaffebønnene etter at de har blitt brent:

Frysing bevarer smak og aroma bedre

Frysing av matvarer er en god måte å bevare smaken på, og forhindre at den blir dårlig. Alle vet at hvis du fryser ned litt bolognesesaus i dag, vil den smake det samme (eller enda bedre!) neste uke.

Så fungerer dette på samme måte med kaffe også?

Problemet med kaffe er at når den først er brent vil den begynne å miste smak og aroma, og dag etter dag vil den begynne å smake mer og mer kjedelig. Etter noen uker til vil du begynne å smake foreldede smaker (=mer bittert eller urent) ettersom oljene i kaffen begynner å bli foreldet. Så under optimale omstendigheter vil du brygge kaffen i løpet av 3-14 dager etter brenning, men vi vet alle at det ikke er realistisk. Så du trenger en måte å lagre kaffe på i lengre perioder.

Den beste måten å lagre kaffe på i lengre perioder er å fryse den. Frysing låser smaken til kaffebønnene, og vil holde kaffen til tilnærmet samme kvalitet som den ville vært noen dager etter brenning. Vil det smake nøyaktig like godt som nybrent? Sannsynligvis ikke, men det er heller ikke langt unna.

Frysing øker kvaliteten på kverningen

Nå blir det litt nerdete for oss spesielt interesserte, men heng med så holder vi det så enkelt som mulig. Når du kverner kaffebønner vil du i utgangspunktet få tre forskjellige størrelser; fine (=virkelig små partikler), blokker (=veldig store partikler) og partikler med optimal størrelse. I prinsippet er det slik at jo bedre kvern du har, jo mindre fine og blokker får du, og disse to er nesten alltid dårlige når du skal brygge kaffe. Fine vil over-ekstrahere veldig lett, og på den andre siden vil blokker under-ekstrahere.

Fryser du bønnene og deretter kverner dem mens de er frosne vil det gi jevnere kvernstørrelses partikkelfordelinger (= du får mindre fine og blokker) og det vil også kverne bønnene jevnere. Begge disse faktorene vil forbedre ekstraksjonen, og du vil kunne trekke ut mer smak fra kaffen din. Det vil få kaffen til å smake mye søtere, og mindre bittert eller surt.

Enkelt forklart; å kverne frosne bønner gjør at kaffen din smaker enda bedre!

kaffe-kvernet-kaffemesteren-2

Hvordan bør du fryse kaffebønnene dine?

Det er i utgangspunktet bare to krav for vellykket frysing av kaffebønner; du bør legge bønnene i en lufttett beholder, og det skal være så lite luft som mulig på innsiden. Vi foreslår to alternativer; vakuumpakker eller en slags lufttett rør/beholder. Vakuumforsegling krever noen plastposer og selvfølgelig en vakuumpakker som gjør dette alternativet litt dyrere.

Hvor lenge holder kaffebønnene seg gode i fryseren?

Veldig lenge. Så lenge at du ikke engang trenger å bry deg om det, da du sannsynligvis ikke vil lagre det så lenge at den rekker å forderves. Noen studier har vist at en dag i romtemperatur er det samme som over 200 dager i fryseren.

Men hvis vi skal sette et tall på det vil vi si minst 2 år, og flere hos oss på Team Kaffemesteren har faktisk begynt å lagre kaffen vår på akkurat denne måten.

Nylige innlegg
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search