Slik lager du deilig iste
Iste er nedkjølt te, gjerne tilsatt isbiter, sitronsaft eller limejuice og litt sukker og er en herlig tørsteslukker i varmen. Smaker godt og gir gode energi.
Du kan i utgangspunktet bruke all slags te for iste – her er det smaken din og hva du synes er godt som avgjør.
Det er to metoder for å lage iste; varmtrukket og kaldtrukket. Vi skal se litt nærmere på begge metodene.
Varmtrukket iste (raskest)
Du trekker teen som vanlig til varm te. La teen trekke 3-5 minutter, avhengig av hva slags te du bruker. Husk at teen kan bli bitter hvis den trekker for lenge. Du kjøler den så ned i kjøleskap, med isbiter eller annet og tilsetter kanskje en sitronskive for friskhet og pynt. Hell evt bare rett over i tykke glass med isbiter.
Kaldtrukket iste
Lager du isteen med kaldt vann må den trekke lenger (tar gjerne rundt 8 timer). Du legger teen oppi kaldt vann og setter den inn i kjøleskapet.
Soltrukket iste
Et tips til en tredje metode kan være å sette den ut i solen, så blir den raskere klar med solvarmen uten at den blir veldig varm. Dette tar gjerne et par timers tid.
Eksempel på oppskrift:
1 liter vann
ca 4 spiseskjeer te (4-5 te-poser eller annen anvisning for din te)
ca 2-4 spiseskjeer sukker (eller erstatt med mer bær / frukt)
Sitronskiver og mynte som pynt
Som erstatning for isbiter (eller i tillegg til) kan du for eksempel også bruke frosne bær til å kjøle ned isteen.