Lysbrent, mellombrent eller mørkbrent kaffe?

 i Nyheter

Har du smakt en kopp svart kaffe som du likte svært godt? Eller kanskje en kaffe som du ikke likte fullt så mye men nøyaktig hvorfor er vanskelig å sette ord på? 

I så fall kan det hende at det er en viss brenningsgrad på kaffen som du foretrekker. Syrlighet, bitterhet og fyldigheten er bare noen av faktorene som påvirkes av brenningsgraden. I dette innlegget vil vi gjøre det lett og enkelt for deg å skille mellom de ulike sortene slik at du kan finne kaffen som passer for deg og din smak.

Juster kverningsgraden etter smak

Før vi går videre til brenningsgraden på kaffen så er det viktig å nevne at kverningsgraden også har en stor innvirkning på smaken til sluttresultatet i koppen. Dette er mye av grunnen til at mange velger å investere i en god automatisk kvern. Flere kaffemaskiner har også muligheten til å justere innstillingene for kverningsgrad etter ønske og det er en god grunn til dette.

Smaker kaffen din bittert og beskt kan det være lurt å kverne den grovere. Dersom den derimot er sur og tynn burde du kverne finere. 
Vanlig blandingsforhold er 60 gram kaffe per liter og det er essensielt at temperaturen ligger på rundt 93-96 grader når den serveres. Er temperaturen for kald blir kaffen sur, for varm så blir den besk og bitter. 

Lysbrent, mellombrent eller mørkbrent kaffe?

Brenningsgraden til kaffebønnene er en av de viktigste faktorene som bestemmer smaken på kaffen i koppen. Før steking er grønne kaffebønner myke, med en frisk duft og liten eller ingen smak. Kaffebrenningsprosessen forvandler disse rå bønnene til de aromatiske, smaksrike og knasende bønnene som vi kaller for kaffe.

Lysbrent

Trykk på bildet for å gå direkte til nettbutikken

Lysbrent kaffe er lysebrun i fargen og har ingen olje på overflaten av bønnene. Smaken bærer ofte preg av en ristet kornsmak og merkbar syrlighet. Den opprinnelige smaken til de unike bønnene beholdes i mye større grad enn i mørkbrent kaffe. Lysbrent holder også på mesteparten av koffeinet og antioksidantene fra kaffebønnen. Lysbrent kaffe er svært populært i spesialitetskaffeindustrien nettopp for sin evne til å få frem mer livlige og unike smaker fra kaffen. 

Mellombrent

Mellombrent kaffe er middels brune i fargen med en fyldigere konsistens enn lysbrent. Slik som lysbrent så har den ingen olje på overflaten av bønnene. Imidlertid mangler mellombrent kaffe den kornete smaken som er karakteristisk for lysbrent, men bærer større preg av en mer balansert smak, aroma og syrlighet. Smakene og aromaene som oppstår i brenningsprosessen blir merkbare og smaken på kaffen kan oppleves som noe krydret. Koffeinen er delvis redusert, men inneholder likevel mer koffein enn en svært mørkbrent. 

Mørkbrent

Mørkbrent kaffe er mørkebrun i fargen men kan noen ganger også være nesten helt svart. Bønnene kan også ha en glans av olje på overflaten hvilket også vanligvis vil være tydelig i koppen når den brygges. Kaffen vil vanligvis ha en fyldig og bitter smak slik som en mørk sjokolade, og vil kunne inneha hint av en brent og røykfylt aroma.  Mengden koffein blir betydelig redusert gjennom denne prosessen og sødmen i kaffen blir fremhevet når den brennes svært mørkt. Mørkbrent kaffe egner seg utmerket til espressomaskiner og automatiske kaffemaskiner.

Nylige innlegg

Legg inn kommentar

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search