En guide til kaffebrygging
Nordmenn er blant verdens mest kaffedrikkene folk og hver av oss drikker i snitt ca 3500 kopper i året. Verdens beste kaffe kan du fint lage hjemme på ditt egent kjøkken.Vi har satt sammen en guide med ulike råd for hvordan du kan brygge din egen kaffe best selv.
Presskanne kaffe
Det er ingen ting som er enklere enn å tilbrede presskanne kaffe. Her er tipsene for hvordan du får best ut av din presskanne
Du trenger:
* Nykokt vann
* Måleskje eller vekt
* Nymalt kaffe (3 måleskjeer med kaffe)
Slik gjør du det:
- Forvarm presskannen med varmt vann, mens du koker opp kaldt friskt vann.
- Hell ut det varme vannet før du så har i kaffen. Som hovedregel er det vanlig
å si cirka 55-60 gram kaffe per liter vann (5-6 strøkne måleskjeer). - Fyll så opp halve presskannen med vann. Rør så rundt i kaffegrutten og
fyll deretter opp angitt vannmengde. Sett deretter på stemplet i øvre stilling. - La kaffen trekke i 6 minutter før du presser stemplet sakte ned, og server raskt.
Se vårt utvalg av presskanner her
Chemex kaffe
Den heteste kaffetrenden for tiden er håndbrygget kaffe. Chemex er en klassisk amerikansk brygge teknikk
og det finnes ingen finere måte å servere kaffe på. En håndbrygget kaffekopp vil gi deg en helt utrolig smaksopplevelse.
Du trenger:
* 40 gram nymalt kaffe
* 5 dl/ 500 gram vann
* Chemex® Classic 8 kopps
* Filter
* Stoppeklokke
* Vekt
Slik gjør du det:
- Plasserer filteret i Chemexen med den tykke siden mot helletuten.
- Forvarm Chemexen med å helle varmt vann gjennom filteret. Hell så ut.
I tillegg til å varme Chemexen, vil du også skylle filteret som bidrar til bedre smak. - Fordel kaffen gjevnt i filteret og press det forsiktig sammen med en skje.
- Sett Chemexen på vekten og nullstill. "Fukt" kaffen med og helle 50 gram av det nykokte vannet over.
Når vannet har synket gjennom kaffen, forsetter du med hellingen i neste steg. Avhengig av hvor mye kaffe du lager skal bryggingen ta 4-6 minutter. - Tilsett resten av vannet med å helle i små sirkler. Begynn i midten av filteret og jobb deg utover.
Hold vannstanden så jevn som mulig gjennom hele prosessen. - Når kaffen har dryppet ferdig, tar du bort filteret. Da er kaffen klar for servering.
Se vårt utvalg av Chemex her
AeroPress
En genial liten 1-2 kopps brygger som lager noe av den beste kaffen vi har smakt på lenge. Man kan brygge både kraftig mokkakaffe lik den som kommer ut av en Bialetti kanne eller en kopp som minner mer om filterkaffe. Bryggeren bruker trykk for å brygge kaffe noe som gjør at det er mulig å ekstrahere ekstremt smakfull kaffe med 10 – 30 sekunders ekstraheringstid.
Du trenger:
* AeroPress
* 14 til 18 gram nykvernet kaffe
* AeroPress filter
* Nykokt ferskt vann
* Vekt
Slik gjør du det:
- Legg filteret i filterholderen og skyll filteret i kaldt vann for å fjerne papirsmak.
Monter filterholderen på den nederste delen av Aeropressen. - Sett Aeropressen over en stor kopp eller mugge og kok opp varmt vann.
- Ha kaffen i Aeropressen og hell deretter det kokende vannet i den øverste delen av Aeropressen.
Dette vil redusere tempraturen noe. - Hell deretter vannet over kaffen og rør rundt i kaffen. La den trekke i 10 sekunder for mokkakaffe
og 20 – 40 sekunder for filterkaffe. - Sett den øverste delen i aeropressen og len deg på slik at kaffen presses igjennom filteret.
- Før du serverer, rører du en siste gang rundt i kaffen. God kaffe!
Se vårt utvalg av AeroPress her
Espressokanne
En enkel og brukervennlig måte å lage god kaffe på.
Du trenger:
* Frisk vann
* Bialetti Moka Express Espressokoker
* Nymalt kaffe (malingsgrad:Espressokanne)
* Kokeplate
Slik gjør du det:
- Fordel den nymalte kaffen jevnt i filteret.
- Fyll friskt vann i beholderen under.
- Skru sammen espressokokeren og sett den på en varm plate.
- I løpet av et par minutter hører du lyden av sildrende kostelig, deilig sterk kaffe.
- Ta bort beholderen fra platen og server straks.
Se vårt utvalg av espressoutstyr her
Les ellers mer på vår blogg: https://kaffemesteren.no/blogg/