En verden av te

te-typer

 

Nordmenn har lenge vært i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, men på verdensbasis konsumeres det faktisk mer te enn vann. Te har blitt drukket i flere tusen år, men i Europa ble vi ikke kjent med teen før på 1500 tallet. Opprinnelig så dyrket kineserne tebusken som medisinplante, og har hatt en høy tilstedeværelse gjennom historien i alt fra til britisk imperialisme til den amerikanske revolusjonen. All te kommer fra den samme plantefamilien, Theaceae. Det er inne under denne plantefamilien vi finner de to vanligste te plantene som blir bruk, Camellia Sinesis og Camellia Sinensis Assamica.

Fire hovedkategorier av te

Man operer med fire ulike kategorier av te: grønn, oolong, hvit og sort te. Ettersom all te kommer fra samme plante, fortelle de ulike te typene noe om stadiene i behandlingsprosessen, og varigheten på tørketiden etter innhøstingen. 

Grønn te er kanskje den av alle de forskjellige te typene som er mest kjent for å ha en helsebrigende effekt. Denne teen er utelukkende laget av blader fra Camellia Sinensis. Umidellbart etter at tebladene er plukket og tørket blir de dampet. Denne prosessen gjør at bladene forblir grønne og beholder mye av smaken av friske blader. Denne behandlingen tilfører at grønn te har et rikt innhold av antioksidanter. Grønn te kommer fra Kina og magne av de ulike kulturene i Asia har benyttet denne type te gjennom en årrekke.

Sort te kommer fra den samme teplanten som grønn te. Til forskjell fra grønn te som tørkes, gjennomgår sort te en prosess hvor man lar bladene tørke for å så knuse dem. Deretter lar man bladene gjære i noen timer. Det er denne oksideringsprosessen som gir bladene sin svarte farge. Man lar tebladene tørke enda en gang helt til slutt, før de bir sotert. Sort te har en sterkere smak og inneholder mer koffein enn de andre te variantene. I Europa og på det amerikanske kontinetet er sort te den mest populære typen.

Oolong te er noe midt imellom grønn og sort te. Denne type teen blir produsert på samme måte som sort te bare at den har en kortere oksideringsprosess. Oolong teen har oftere en dypere og kompleks smak med en fuktig aroma. Av alle tetypene er Oolong teen sansynligvis den tetypen med størst aspekter av kvaliteter og priser. Likevel er denne te typen lite utbredt i Norge

Hvit te lages av skuddene fra teplanten Camellia Sinensis. Hovedsalig blir hvit te dyrket og høstet i sørøst Kina. Hvit te er en mye rene og mindre bearbeidet tetype enn svart og grønn te. Siden bearbeidelse prossen til hvit te kun er høstet og tørket, får teen en fin, subtil smak. Denne prosessen medfører også at denne tetypen inneholder svært lite koffein.

Se vårt utvalg av tetyper her

Les ellers mer på vår blogg: 
https://kaffemesteren.no/blogg/